مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

سایت تخصصی نساجی و پوشاک
مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

مهندسی نساجی گیلان:. گیل تکس

سایت تخصصی نساجی و پوشاک

ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻛﺮدن ﭘﺎرﭼﻪ ﭘﻨﺒﻪای ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻋﺼﺎره ﺳﺪر

ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻛﺮدن ﭘﺎرﭼﻪ ﭘﻨﺒﻪای ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻋﺼﺎره ﺳﺪر
ﻣﺮﻳﻢ ﺷﺮزهﺋﻲ ، ﺳﻬﻴﻼ ﻣﺤﻤﺪزاده ﻣﻘﺪم ، ﺳﻴﺪ ﻋﺒﺎس ﻣﻴﺮﺟﻠﻴﻠﻲ
ﭼﻜﻴﺪه
اﻟﻴﺎف و ﭘﻠﻴﻤﺮﻫﺎ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﻌﻤﻮل ﻫﻴﭽﮕﻮﻧﻪ ﻣﻘﺎوﻣﺘﻲ در ﺑﺮاﺑﺮ اﻧﺘﻘﺎل ﺑﻴﻤﺎریﻫﺎ و اﺛﺮات ﻧﺎﺷﻲ از ﺑﺎﻛﺘﺮیﻫﺎ از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن ﻧﻤﻲدﻫﻨﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﻳﻜﻲ از ﻋﻤﻮﻣﻲﺗﺮﻳﻦ ﻋﻮاﻣﻞ رﺷﺪ، اﻧﺘﻘﺎل و اﻧﺘﺸﺎر اﻧﻮاع ﻣﻴﻜﺮوارﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ ﻣﻲﺑﺎﺷ ﺪ . ﺑﺮ ﻫﻤﻴﻦ اﺳﺎس، اﺧﻴﺮا ﺗﻌﺪاد ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت دارای ﺧﻮاص ﺿﺪﺑﺎﻛﺘﺮی، ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻗﺎﺑﻞ ﺗﻮﺟﻬﻲ اﻓﺰاﻳﺶ ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ . ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﻋﺼﺎره ﺑﺴﻴﺎری از ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺿﺪﺑﺎﻛﺘﺮی دارﻧﺪ. ﺳﺪر از ﺟﻤﻠﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎﻧﻲ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻗﺎدر ﺑﻪ از ﺑﻴﻦ ﺑﺮدن ﻗﺎرچﻫﺎ، ﺑﺎﻛﺘﺮیﻫﺎ و وﻳﺮوسﻫﺎ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ، ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ دﻟﻴﻞ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﺎ ﻋﺼﺎره ﺳﺪر ﺑﺎﻋﺚ اﻳﺠﺎد ﺧﺎﺻﻴﺖ ﺿﺪﺑﺎﻛﺘﺮی در آن ﻣﻲﺷﻮد در اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﺑﻪ دو روش ﻣﺤﻠﻮل ﺗﻜﻤﻴﻠ ﻲ ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪ . در روش اول ﻋﺼﺎره ﺳﺪر ﺗﻐﻠﻴﻆ ﺷﺪه را ﺑﺎ آب رﻗﻴﻖ ﻧﻤﻮده و ﺳﭙﺲ ﻧ ﺴﺒﺖﻫﺎی وزﻧﻲ 30 و 50 درﺻﺪ آن ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪ . در روش دوم ﭘﻮدر ﺳﺪر را دراﻟﻜﻞ ﺣﻞ ﻛﺮده و ﻣﺤﻠﻮل ﺣﺎﺻﻠﻪ را ﺑﺎ آب ﻣﺨﻠﻮط ﻛﺮده و ﻣﺠﺪدا در ﻫﻤﺎن ﻧﺴﺒﺖﻫﺎی وزﻧﻲ ﻋﺼﺎره ﺗ ﻬﻴﻪ ﮔﺮدﻳﺪ.ﭘﺎرﭼﻪﻫﺎی ﺳﻠﻮﻟﺰیﻣﻮرد آزﻣﺎﻳﺶ ﺑﻪ دو روش رﻣﻖﻛﺸﻲ و ﭘﺪﻳﻨﮓ ﺑﺎ ﻣﺤﻠﻮل ﺳﺪر آﻏﺸﺘﻪ ﺷﺪ . ﻧﺪ ﺟﻬﺖ ﺑﺮرﺳﻲ ﻛﻴﻔﻴﺖ ﻣﺤﻠﻮلﻫﺎی ﺗﻜﻤﻴﻠﻲ ﺷﺮاﻳﻂ زﻣﺎﻧﻲ و دﻣﺎﻳﻲ ﻓﺮاﻳﻨﺪﻫﺎ ﻧﻴﺰ ﻣﺘﻐﻴﺮ اﻧﺘﺨﺎب ﮔﺮدﻳﺪ. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻛﻠﻲ ﺑﻴﺎﻧﮕﺮ آن اﺳﺖ ﻛﻪ رﻣﻖﻛﺸﻲ ﺑﺎ ﻋﺼﺎره ﺳﺪر ﺑﺎ
ﻏﻠﻈﺖ 50% ﺑﻬﺘﺮﻳﻦ ﺷﺮاﻳﻂ و ﻛﻴﻔﻴﺖ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺿﺪﺑﺎﻛﺘﺮی را اراﺋﻪ ﻛﺮد . ﻣﻘﺎوﻣﺖ ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎ در ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﮔﺮم ﻣﺜﺒﺖ ﻣﻮر د ﻣﻮﺛﺮ ﺑﻮد و ﻟﻲ در ﺑﺮاﺑﺮ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﮔﺮم ﻣﻨﻔﻲ ﺿﻌﻴﻒﺗﺮ دﻳﺪه .ﺷﺪ ﺗﻜﻤﻴﻞ اﻧﺠﺎم ﺷﺪه ﺛﺒﺎت ﺷﺴﺘﺸﻮﻳﻲ ﻧﺪاﺷﺘﻪ، ﻟﻴﻜﻦ رﻧﮓ ﭘﺎرﭼﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻧﻜﺮده و ﻧﺴﺒﺘﺎ ﭘﺎﻳﺪار ﺑﻮده اﺳﺖ .

واژهﻫﺎی ﻛﻠﻴﺪی : ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی، ﭘﺎرﭼﻪ ﭘﻨﺒﻪای، ﺳﺪر


ﻣﻘﺪﻣﻪ
ﺷﺎﻳﺪ ﺑﺘﻮان ﮔﻔﺖ ﻛﻪ ﺗﻘﻄﻪ ﺻﻔﺮ ﻳﺎ ﺷﺮوع ﺗﻔﻜﺮ ﻣﺤﻘﻘﻴﻦ در راﺑﻄﻪ ﺑﺎ اﻟﻴﺎف ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺑﻪ ﻣﺴﺌﻠﻪ ﺷﻨﺎﺧﺖ ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﻴﻤﺎریزا ﻳﻌﻨﻲ ﻗﺎرچﻫﺎ، ﺑﺎﻛﺘﺮیﻫﺎ و وﻳﺮوسﻫﺎ ﺑﺮﻣﻲﮔﺮدد . ﻛﺎرﺑﺮد ﻣﻮاد ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻃﺒﻴﻌﻲ روی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﺑﻪ دوران ﺑﺎﺳﺘﺎن ﺑﺎز ﻣﻲ- ﮔﺮدد، ﻳﻌﻨﻲ ﻫﻨﮕﺎﻣﻴﻜﻪ از ادوﻳﻪﺟﺎت و ﮔﻴﺎﻫﺎن ﺑﺮای ﺣﻔﻆ ﭘﻮﺷﺶ ﻣﻮﻣﻴﺎﻳﻲﻫﺎ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﻛﺮدﻧﺪ، ﻣﻮاد ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺮای ﺟﻠﻮﮔﻴﺮی از رﺷﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی و ﻛﭙﻚ در ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﻪ ﻛﺎر ﻣﻲرﻓﺖ[1 . ] ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﻣﺨﺼﻮﺻﺎ آﻧﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ از اﻟﻴﺎف ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺳﺎﺧﺘﻪ
ﺷﺪهاﻧﺪ، ﻫﻨﮕﺎﻣﻲﻛﻪ رﻃﻮﺑﺖ، اﻛﺴﻴﮋن، ﻣﻮاد ﻏﺬاﻳﻲ و دﻣﺎی ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻣﻮﺟﻮد ﺑﺎﺷﺪ ﻣﺤﻴﻂ ﻣﻨﺎﺳﺒﻲ ﺑﺮای رﺷﺪ ﻣﻴﻜﺮواورﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ اﻳﺠﺎد ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ. ﻧﺎﺣﻴﻪ ﺳﻄﺤﻲ ﺑﺰرگ و ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ اﻳﻦ ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت در ﺣﻔﻆ رﻃﻮﺑﺖ ﺑﻪ رﺷﺪ ﻣﻴﻜﺮواورﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ ﻛﻤﻚ ﻣﻲﻛﻨﺪ[2- 3 .] در ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺗﻘﺎﺿﺎی زﻳﺎدی ﺑﺮای ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﻛﻨﺘﺮل رﺷﺪ ﻣﻴﻜﺮواورﮔﺎﻧﻴﺰمﻫﺎ ﻣﺜﻞ ﺑﺎﻛﺘﺮی، ﻗﺎرچ و ﻛﭙﻚ ﻛﻪ ﺳﺒﺐ ﻛﺎﻫﺶ اﺳﺘﺤﻜﺎم و ﻛﻴﻔﻴﺖ ﭘﺎرﭼﻪ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ اﻳﺠﺎد ﻟﻜﻪ و ﺑﻮ ﺑﺮ روی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﻣﻲﺷﻮد، وﺟﻮد دارد . ﺗﻨﻮع
زﻳﺎدی از ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻛﻪ ﻋﺎﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ آﻧﻬﺎ ﺑﺴﺘﮕﻲ ﺑﻪ ﻧﻮع ﺣﻤﻠﻪ ﻣﻴﻜﺮوﺑﻴﻮﻟﻮژﻳﻜﻲ و روش ﻛﺎرﺑﺮد ﺑﺮ روی ﺳﻄﺢ ﻣﻨﺴﻮج دارد، وﺟﻮد دارﻧﺪ[2 . ] اﻳﻦ ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﺷﺎﻣﻞ ﻧﻤﻚﻫﺎی ﻣﻌﺪﻧﻲ، ﻓﻨﻞ، ﺗﻴﻮ ﻓﻨﻞ، ﻧﻤﻚ آﻣﻮﻧﻴﻮم ، ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻧﻴﺘﺮو، آﻣﻴﻦﻫﺎ، ﻓﻠﺰات آﻟﻲ و ﺳﻴﻠﻴﻜﻮنﻫﺎی آﻟﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ[2 -1 ]. در ﺑﻴﻦ ﻋﻨﺎﺻﺮ ﻓﻠﺰی، ﻓﻠﺰات ﺳﻨﮕﻴﻦ ﻣﺜﻞ ﻧﻘﺮه، روی، ﻣﺲ، ﺟﻴﻮه و ﺑﻴﺴﻤﻮت ﺧﻮاص ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی از ﺧﻮد ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﻨﺪ[4 . ] ﻋﺎﻣﻞ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ روی ﻣﻨﺴﻮﺟﺎت ﺑﻪ روشﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺣﻞ ﻛﺮدن آن ﻋﺎﻣﻞ در داﺧﻞ و ﻳﺎ روی ﻟﻴﻒ، ﭘﻠﻴﻤﺮﻳﺰاﺳﻴﻮن ﺷﺎﺧﻪای روی ﻟﻴﻒ، ﻋﻤﻞ ﻛﺮدن ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﺎ رزﻳﻦ ﻳﺎ ﻋﻮاﻣﻞ ﻛﺮاﺳﻠﻴﻨﻚ ﻛﻨﻨﺪه، اﺻﻼح ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻟﻴﻒ، اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻴﻜﺮوﻛﭙﺴﻮل و ﻫﺎ ﻳﺎ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﺗﻜﻤﻴﻞ ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﺎ ﻋﺎﻣﻞ از ﺑﻴﻦ ﺑﺮﻧﺪه ﻳﺎ اﺗﺼﺎل ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ ﻋﺎﻣﻞ روی ﭘﺎرﭼﻪ ﺑﻪ ﻛﺎر رود[5،2 . ] ﺗﺤﻘﻴﻘﺎت ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ ﻛﻪ ﺑﺴﻴﺎری از روﻏﻦﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺧﺎﺻﻴﺖ
ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی، ﺿﺪ ﻗﺎرچ و ﺿﺪ اﻟﺘﻬﺎب دارﻧﺪ. روﻏﻦﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ ﻛﻪ از ﻗﺴﻤﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ آن (ﮔﻞ، ﺑﻮﺗﻪ، ﺳﺎﻗﻪ، ﻣﻴﻮه) ﺑﺪﺳﺖ ﻣﻲآﻳﺪ ﺑﻪ وﺳﻴﻠﻪ ﺗﺨﻤﻴﺮ، ﻋﺼﺎرهﮔﻴﺮی و ﻳﺎ روﻏﻦﮔﻴﺮی ﺗﻬﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ، اﻣﺎ روش ﺗﺒﺨﻴﺮ راﻳﺞﺗﺮﻳﻦ روش ﺑﺮای ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﺤﺼﻮﻻت ﺗﺠﺎری ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. روﻏﻦ و ﻋﺼﺎرهﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ ﻣﻨﺒﻊ ﺑﺴﻴﺎری از داروﻫﺎی ﺳﻨﺘﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﻳﻦ ﻋﺼﺎرهﻫﺎ از اﺟﺰای ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﺗﻬﻴﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ ﻫﺮ ﻳﻚ از اﻳﻦ اﺟﺰای ﺗﺸﻜﻴﻞ دﻫﻨﺪه ﺑﻪ ﺧﻮاص ﺣﺎﺻﻠﻪ اﻳﻦ ﻋﺼﺎرهﻫﺎ ﻛﻤﻚ ﻣﻲﻛﻨﺪ[6 . ] ﺳﺪر ﮔﻴﺎﻫﻲ اﺳﺖ درﺧﺘﻲ ﺑﻪ ارﺗﻔﺎع 8-5 ﻣﺘﺮ و ﻫﻤﻴﺸﻪ ﺳﺒﺰ ﺑﺎ ﺷﺎﺧﻪﻫﺎی ﺑﻠﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺮﮔﻬﺎ ﺑﺨﺶ داروﻳﻲ اﻳﻦ ﮔﻴﺎه را ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲدﻫﻨﺪ. ﺑﺮگ ﺳﺪر دارای ﺗﺎﻧﻦ و اﺳﺘﺮولﻫﺎی ﮔﻴﺎﻫﻲ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺳﺎﭘﻮﻧﻴﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻋﺎﻣﻞ ﻛﻒﻛﻨﻨﺪﮔﻲ آن ﺑﻪ ﺷﻤﺎر ﻣﻲرود. ﺑﺮگ ﺳﺪر ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺿﺪ ﻋﻔﻮﻧﻲ ﻛﻨﻨﺪه، ﺿﺪ ﻗﺎرچ، ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی و ﺿﺪ اﻟﺘﻬﺎب ﻣﺼﺮف ﻣﻮﺿﻌﻲ دارد. در ﻃﺐ ﮔﺬﺷﺘﻪ از ﺳﺪرﺟﻬﺖ ﺑﻬﺒﻮد زﺧﻢﻫﺎ ﻧﻴﺰ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲ .ﺷﺪ ﻫﺪف اﻳﻦ ﺗﺤﻘﻴﻖ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻓﻌﺎﻳﺖ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﭘﺎرﭼﻪ ﭘﻨﺒﻪای ﻋﻤﻞ ﺷﺪه ﺑﺎ ﻋﺼﺎره ﺳﺪردر ﺑﺮاﺑﺮ دو ﻧﻮع ﺑﺎﻛﺘﺮی
ﮔﺮم ﻣﺜﺒﺖ و ﮔﺮم ﻣﻨﻔﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. اﺛﺮ ﻏﻠﻈﺖ، دﻣﺎ، زﻣﺎن و روش ﻋﻤﻠﻴﺎت ﺗﻜﻤﻴﻠﻲ ﻧﻴﺰ ﺑﺮ روی ﻣﻴﺰان ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺿﺪ ﺑﺎﻛﺘﺮی ﺑﺮرﺳﻲ ﺷﺪ

دانلود این مقاله

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد